Hoe ga je om met stress op vakantie?

Ik was voor een drieweekse rondreis in Kroatië toen ik een burn-out kreeg. Een paniekaanval kon ik krijgen in de bus, terwijl ik een ijsje at of midden in de nacht. Ik kon niet meer logisch nadenken en mijn stressgehalte was behoorlijk hoog. Niet echt hoe ik mijn vakantie had voorgesteld, als de pinguïn van Toy Story door kleine dorpjes waggelen met een piepende ademhaling. Hoe ga je om met stress op vakantie? Ik geef vanuit mijn ervaring 4 tips.

Besef dat een vakantie niet altijd leuk hoeft te zijn

Natuurlijk ga je op vakantie om het fijn te hebben. Ook ik hoopte dat iedere vakantie de vorige zou overtreffen. Mijn reis naar Kroatië is niet in mijn top 3 beland en was verre van leuk. Toch heb ik in deze drie weken veel dingen geleerd die waardevol voor me zijn. Stap dat vliegtuig in met de gedachte dat, hoe die reis ook uitpakt, je er altijd iets van kunt opsteken.

Doe het rustig aan

Een vakantie is vaak bedoeld om bij te komen van een drukke periode. Om weer op te laden voor de periode die gaat komen. Plan je deze reis tot de nok toe vol – ik beken schuld – dan gaat dat tot rust komen niet gebeuren. Merk je dat je stress hebt, besluit dan om dat ene uitstapje te laten schieten en slaap wat langer uit. Of blijf wat langer op één plek, in plaats van door je reis heen rennen.

Doe alleen de dingen waar je blij van wordt

Als we op reis zijn, doen we vaak de dingen waarvan we denken dat ze moeten. We kunnen niet naar Parijs zonder de Eiffeltoren te zien, we moeten ons naar het topje van een skyscraper begeven als we in New York zijn en waag het niet om naar Vietnam te gaan zonder Halong Bay te zien. Daar komen veel verplichtingen bij kijken waar je misschien helemaal geen zin in hebt. Mijn advies: vooral niet doen. Het is veel belangrijker om te doen waar jij zin in hebt. Je zult zien dat hierdoor je vakantie een stuk relaxter wordt.

Accepteer het

Al die vervelende gedachten zijn op vakantie maar irritant. Je hebt er geen trek in en dus duw je ze weg. Maar stress laat zich niet wegdrukken. Het is je lichaam dat aangeeft dat genoeg genoeg is, en dat kun je simpelweg niet negeren. Probeer ernaar te luisteren. Waarom voel je je zo onrustig? Hoe komt het dat je hoofd zo overvol zit? Accepteer het en je zult merken dat het makkelijker wordt.

Hoe ga jij om met stress op vakantie? Laat het weten in een reactie.

Geen reactie's

Geef een reactie