Column: Om eerlijk te zijn

Ik groeide op met social media. Iedere ochtend checkte ik Facebook, dan Instagram. De #riseandshine kwam vaak voorbij, met foto’s van meisjes die er helemaal niet uitzagen alsof ze net uit bed kwamen. Rond het middaguur kwamen de meisjes in sportoutfits voorbij. #workout #bodygoals. In de uren voordat ik naar bed ging, zag ik alle vrouwen die op een doordeweekse dag naar fancy feestjes gingen. Ik werd stik onzeker van de filters, het retoucheren en oppoetsen. Van social media. Maar om eerlijk te zijn, en met een online magazine dat de naam To be honest draagt, kan ik niet anders, deed ik toch hetzelfde als al die andere meisjes.

Ik deed net alsof ik het leuk vond om naar feestjes te gaan, en eenmaal daar maakte ik zoveel mogelijk foto’s. Ik heb me twaalf weken in de rondte gesport om uiteindelijk de perfecte Instagramfoto te kunnen plaatsen, zodat ik eindelijk bij het clubje #bodygoals hoorde. En toen ik een nieuwe pyjama kocht die net wat sexier was dan de gemiddelde trui met Winnie the Pooh erop, had ik bijna aan mijn vriend gevraagd of hij een foto wilde maken terwijl ik deed alsof ik net uit bed kwam, ook al was ik al een paar uur op.

Ik werd gelukkig als ik zag dat die ene foto veel likes opleverde, ik vond het fijn als ik leuke opmerkingen kreeg over mijn afgetrainde lichaam en het voelde prettig dat mensen me niet als een outsider zagen omdat ik net als hen tot in de late uurtjes uitging.

Maar een aantal jaar geleden begon het te knagen. Want hoeveel likes, comments en volgers ik er op social media en in het echte leven bijkreeg, ze stelden niets voor omdat ze gegeven werden aan een persoon die niet bestond. Ik was niet het meisje dat ik liet zien aan de rest van de wereld. En dus trok ik er een streep doorheen. Ik was niet meer van plan filters over mijn eigen leven te plakken.

Aangenaam, mijn naam is Bente van de Wouw. Ik vind uitgaan stom, zit het liefst met een boek op de bank en houd meer van eten dan sporten #fuckbodygoals. Ik zie er allesbehalve perfect uit als ik in de ochtend wakker word en huil vaker dan me lief is om onzinnige dingen. Ik heb een hekel aan praten over koetjes en kalfjes en word er heel gelukkig van als ik iemand tegenkom die net zo van Disney en Harry Potter houdt als ik. En guess what, door gewoon mijn niet altijd charmante zelf te zijn, ontvang ik in het dagelijks leven net zo veel (virtuele) likes, en daarvoor hoef ik geen blokjesbuiken en bikinibodies meer te plaatsen. Dat noem ik pas een lifegoal.

Met To be Honest wil ik laten zien dat het oké is om jezelf te zijn. Dat het prima is als je niet van uitgaan houdt, dat het echt niet verkeerd is als je strontverlegen bent en dat je niet minder waard bent omdat je anders bent dan anderen. Rotdagen horen erbij, en die hoeven we niet te verstoppen.

Ik wil dat we weer écht met elkaar in contact komen, zonder dat we flirterige blikken werpen naar onze smartphones op de hoek van onze tafels. Dat we meer op avontuur gaan, grenzen verleggen en af en toe uit onze comfortzones stappen om te ontdekken hoe verdomd gaaf de wereld eigenlijk is. En misschien nog wel het meest belangrijk: ik wil dat we onszelf én onze eigenaardigheden iedere dag vieren. Met slingers en al.

Ik verwacht niet dat we alle filters compleet laten vallen, want let’s accept it, jezelf met hondenoren op zien blijft gewoon leuk. Wel hoop ik dat we vaker eerlijk kunnen zijn over die filters. Niet alleen voor anderen, maar ook voor onszelf. Zodat we zien dat het leven misschien niet zo perfect is als het lijkt, maar nog steeds verdomd leuk is.

 

 

 

12 Reactie's
 • Will Spapens
  Geplaatst op 16:47h, 10 januari Beantwoorden

  Gaaf, Bente!

 • Melissa
  Geplaatst op 16:49h, 10 januari Beantwoorden

  Mooi Bente!

  Liefs Melissa ❤️

 • Daniëlle
  Geplaatst op 17:59h, 10 januari Beantwoorden

  Je bent super!!

  PS ik ben ook gek op Disney en Harry Potter haha

 • Marion
  Geplaatst op 20:01h, 10 januari Beantwoorden

  Supermooi

 • Shivra
  Geplaatst op 10:44h, 11 januari Beantwoorden

  Herkenbaar en onwijs leuk geschreven.
  Een site om in de gaten te blijven houden!

 • Peter Snoeren
  Geplaatst op 12:01h, 11 januari Beantwoorden

  GEWELDIG zo is het nu eenmaal. Kan me er helemaal in vinden.

 • Lisan
  Geplaatst op 21:49h, 11 januari Beantwoorden

  Zoo herkenbaar, i love it! Super geschreven!

 • Myriam
  Geplaatst op 14:33h, 12 januari Beantwoorden

  Prachtig geschreven én zo herkenbaar.

  • Bente van de Wouw
   Geplaatst op 08:29h, 15 januari Beantwoorden

   Dank je wel Myriam!

 • Hanneke
  Geplaatst op 22:07h, 17 januari Beantwoorden

  Mooi artikel! En super leuk weer wat van je te lezen!

  • Bente van de Wouw
   Geplaatst op 08:42h, 22 januari Beantwoorden

   Hoi Hanneke, wat een leuke reactie. Dank je wel!

 • Suzanne Warnink
  Geplaatst op 10:01h, 26 januari Beantwoorden

  Lieve Bente,

  Wat ben jij een top meid!
  Via Flow ben ik op jouw site gekomen.
  Het is triest dat het leven zo is veranderd dat je inderdaad op je 23ste al een burnout krijg.
  Ik heb bewondering voor je dat je jezelf hier niet voor schaamt, er aan toegeeft, met jezelf aan de slag gaat, en dat óók nog eens deelt om anderen te helpen! Ik vind het geweldig!

  Daarom wil ik je heel veel succes en liefde wensen en hoop ik dat je heel veel jonge meiden mag bereiken om hen te leren van zichzelf te houden en ze te laten ontdekken hoe heerlijk het is om de telefoon lekker een paar uur weg te leggen en écht contact te hebben met mensen, face to face met alleen een kopje koffie in het midden!

  Liefs Suzanne

Geef een reactie