De waarheid achter perfecte Instafaces

instafaces

Sinds ik Instagram heb, vind ik het een stuk moeilijker om in de spiegel te kijken. Niet omdat ik me lelijk voel, ik ben best tevreden met mezelf. Het probleem is dat de meiden op Instagram, en met name de influencers, iedere dag mooier lijken te worden. Instafaces noem ik het: egale huid, prachtig gevormde wenkbrauwen, volle lippen en perfect gestyled haar. Dat maakt onzeker. Zit ik dan, op de bank, met een rommelige knot op mijn hoofd en wallen waar je u tegen zegt.

Zo perfect

Hoe kan het, denk ik bij mezelf na zo’n scrollsessie, dat ze er stuk voor stuk zo perfect uitzien? Met de vrouwen uit tijdschriften is dat nog anders. Daar weet ik dat Photoshop een grote rol speelt en dat wat je ziet niet altijd echt is. Die bladen lees ik met plezier door zonder onzeker te worden. En ook door de welbekende Instagramfilters kan ik wel heenkijken. Die veranderen je gezicht niet, alleen de foto zelf.

Ook deze week vraag ik het me weer af terwijl ik door mijn tijdlijn scroll. Ik laat wat foto’s aan mijn vriend zien. “Ze lijken wel allemaal op elkaar”, zegt hij. Ik kijk nog eens goed naar de foto’s. En inderdaad, diezelfde hoekige wenkbrauwen, allemaal een porseleinen huid en een strakke kaaklijn. Totaal verschillende meiden, toch zouden ze familie van elkaar kunnen zijn.

Transformeer je gezicht

En dan begint er een lichtje te branden. Wat als veel van die meiden hetzelfde filter over hun gezicht plakken? Niet een van Snapchat of Instagram zelf, maar van een speciaal ontwikkelde app hiervoor? Ik kijk in de App Store en vind er een. Dat hij veel gebruikt wordt, blijkt uit het aantal downloads. Hij staat op nummer #11 van de categorie Foto en video. De beschrijving beloofd het gene waar ik bang voor ben: “Transform your face using Artificial Intelligence in just one tap! Add a beautiful smile, improve your selfie.”

Voor de functie waarbij je gezicht ‘opgepoetst’ wordt moet je betalen. Ik besluit het eenmalig te doen, koop de app, plaats wat onlangs gemaakte foto’s en met een druk op de knop laat ik mijn gezicht oppoetsen. Shocker. Ik kijk naar mijn eigen foto, maar herken mezelf totaal niet meer. Van normaal meisje naar Instaqueen. Perfecte wenkbrauwen, gave huid, mooie kaaklijn. Al die dingen waar ik jaloers op was bij andere meiden op Instagram, zie ik nu terug in mezelf. Zie het zelf hieronder:

Hoewel ik het doodeng vind, hieronder ook een zonder make-up.

En een met mijn vriend (en meer achtergrond): 

Het is niet echt

Na het zien van mijn eigen opgepoetste gezicht, snap ik de verleiding van alle meiden en vrouwen die zo’n app gebruiken. Het ziet er goed uit, het verbloemt je imperfectie en het geeft je een zekerder gevoel. Nu lijk ik eindelijk op het ideaalbeeld, moeten veel (jonge) meiden denken. Ook ik moet de neiging onderdrukken om zo’n foto te plaatsen. Maar het is niet echt, dit zijn we niet echt. Het is slechts een foto met een filter.

Aan iedereen die net als ik na een scrollsessie naar zichzelf kijkt in de spiegel en denkt: ‘was ik maar zoals zij’, laat je niet onzeker maken. Hoewel er altijd vrouwen zijn die er écht zo uit zien (lucky them), is een groot deel op Instagram net als jij. Met wallen, rommelige knot, rode vlekjes en dubbele kin. En dat is oké. Laat je niet verleiden door filters en apps als deze. Kijk in plaats daarvan na je rondje Instagram gewoon in de spiegel en denk: dit is echt én net zo mooi.

15 Reactie's
 • Dionne
  Geplaatst op 15:32h, 28 februari Beantwoorden

  Dit is echt net zo mooi… of mooier zelfs

 • Demi Vlinder
  Geplaatst op 16:09h, 28 februari Beantwoorden

  Hoe heet deze app?

 • Demivlinder
  Geplaatst op 16:09h, 28 februari Beantwoorden

  Hoe heet deze app?

 • Hanneke
  Geplaatst op 16:52h, 28 februari Beantwoorden

  Wat een verschil! Nu ben ik toch wel heel benieuwd… wat is die app?

 • Kaylee Joosten
  Geplaatst op 17:56h, 28 februari Beantwoorden

  Helemaal waar! Wat maakt dat een verschil. Hou het bij echt, dan ben je al knap genoeg. Iedereen is mooi op zijn/haar eigen manier.

 • Eva
  Geplaatst op 18:25h, 28 februari Beantwoorden

  Wauw.. Ik wist niet dat dit soort apps ook nog eens goed werken. Het is best een groot verschil, maar juist omdat het zoveel afwijkt, zou ik deze app niet gebruiken. Daarnaast zie je er veel vriendelijker uit op de normale foto’s 🙂

 • Annesplek
  Geplaatst op 18:25h, 28 februari Beantwoorden

  Supergoed dat hier ook eens aandacht aan wordt besteed. Ikzelf heb er niet zoveel last van (gelukkig), maar ik kan mij wel goed voorstellen dat andere meiden er wél last van hebben. Goed artikel xx!

 • Marijke
  Geplaatst op 20:38h, 28 februari Beantwoorden

  Mooi geschreven! Overigens vind ik je echte foto’s veel mooier als ik ze zo naast elkaar zie

 • Adrianne
  Geplaatst op 22:58h, 28 februari Beantwoorden

  Goed dat je hierover blogt! Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Overigens ben ik ook niet zo bezig met die dingen, gebruik ook geen make-up en kam in de vakantie gerust m’n haren niet, whaaaa nu val ik door de mand :P…

 • Sophie
  Geplaatst op 23:02h, 28 februari Beantwoorden

  Heel veel hartjes voor dit artikel!!

 • Lanne
  Geplaatst op 08:54h, 01 maart Beantwoorden

  Omg! Wat een eye opener! Thanks for sharing! #ikvalbijnavanmnstoel Tof dat je dit deelt en dat je het zelf hebt uitgeprobeerd!

 • Nadeche Jocelyn
  Geplaatst op 09:35h, 01 maart Beantwoorden

  Hoi hoi,

  De app poetst dan misschien wat kleine dingetjes weg, maar ik vind je “gewone” foto’s veel mooier. Ze laten zien wie jij bent en daar gaat het om. En ach, iedereen zit weleens met een rommelige knot en een paar wallen op de bank, maar dat is gewoon wie wij zijn, toch? 😉

  Liefs,
  Nadeche

 • Jessica J.
  Geplaatst op 09:37h, 01 maart Beantwoorden

  Prachtig artikel! Echt bizar hoe goed deze app werkt, maar inderdaad, het is niet echt. Om die reden alleen al zou ik deze niet gebruiken. Geef mij m’n simpele VCO-filtertjes maar. 🙂

 • Elien Voets
  Geplaatst op 09:51h, 01 maart Beantwoorden

  Wow… Ik wist dat zo’n apps bestonden maar dat het ook ‘echt’ kon lijken niet…
  Ik vind dat je wel echt veel vriendelijker lijkt en dat je foto’s veel mooier zijn zonder. 🙂

 • Haydée
  Geplaatst op 12:32h, 01 maart Beantwoorden

  Aha, dat verklaart een hoop! Ik vroeg me al af hoe het kwam dat iedereen er zo perfect uitzag. Heel leuk dat je dit deelt, en je bent ook een prachtige vrouw op de linker foto’s!

Geef een reactie