Een feestje afzeggen is oké: zo doe je dat

afzeggen

We plannen er vaak op los met zijn allen. Feestje hier, dinertje daar. Want het zijn allemaal leuke dingen, en dan kun je het niet druk genoeg hebben. Totdat je een rolberoerte krijgt bij alleen het inkijken van je overvolle agenda. Het liefst sla je het feest van vanavond over en plof je op de bank met een zak chips en een wijntje. Maar afzeggen kan écht niet, en dus hijs je jezelf heel braaf in je cocktailjurkje. Dit hoeft dus niet, hè jongens. Afzeggen mag en is niet meteen stom. Hoe je dat tactvol doet? Ik geef tips.

Wees eerlijk

‘Mijn kat is jarig.’ ‘Ik ben in een pot verf gevallen.’ ‘Ik moet een essay over kabouters schrijven.’ Niet echt geloofwaardige smoezen. In plaats van jezelf in allerlei bochten te wringen, kun je ook gewoon eerlijk zijn. Dat je kapot bent na een drukke week en even tijd voor jezelf nodig hebt, bijvoorbeeld. Veel mensen herkennen een drukke agenda en kunnen het best begrijpen.

Zeg niet meteen ja

We hebben de neiging een vage ja te geven als we iets eigenlijk niet willen. Lastig, want daarna moet je alsnog afzeggen of met tegenzin gaan. Twijfel je bij een uitnodiging, zeg dan dat je er even over na moet denken. Scheelt je een hoop gedoe.

Afzeggen doe je personlijk

Verdomd irritant, iemand die een uur van tevoren afzegt via een Whatsappje. Het is onpersoonlijk en misschien komt het berichtje niet goed of veel te laat binnen. Bellen is een stuk netter. Kun je meteen in geuren en kleuren vertellen waarom je het niet zo ziet zitten én kun je de reactie van de ander peilen.

Bied een alternatief

Zo laat je zien dat je het wel heel leuk vindt om die afspraak door te laten gaan, maar dat het op een ander tijdstip beter uitkomt. Is het een feestje, biedt dan aan om samen een andere keer wat te gaan drinken. Win-win, want zonder vijftig andere en vaak onbekende gasten, heb je veel meer aandacht voor elkaar.

Succes hè jongens. En onthoud: nee zeggen is altijd moeilijk. Oefening baart kunst, of zoiets.

 

 

2 Reactie's
  • Nika
    Geplaatst op 18:10h, 19 januari Beantwoorden

    Helemaal waar.

  • Iedereen aan de granny day
    Geplaatst op 09:36h, 02 februari Beantwoorden

    […] Ha, strikvraag! Je hoeft het niet vol te houden. Je hoeft het niet vier keer in de maand te doen op precies dezelfde dag. Sla je het een keer over, is dat ook prima. Merk je na een uur dat het niets voor jou is, dan stop je er lekker mee. Luister vooral naar jezelf. Merk je dat je rust nodig hebt, zet dan een groot kruis in je agenda op een dag die voor jou goed uitkomt. Zit je agenda al helemaal vol, houd dan in je achterhoofd dat het oké is om een keer iets af te zeggen. […]

Geef een reactie