Lessen van een burn-out

In de zomer van 2017 kreeg ik een burn-out. Verdomd irritant, vond ik het toen. Het huilen stond me nader dan het lachen en het liefst smeet ik de klachten zo pardon uit het raam. Nu, een half jaar verder, durf ik te zeggen dat het stiekem toch ook een (lelijk verpakt) cadeautje  is, zo’n flinke terugval. Dit leerde ik ervan: 

Niets doen is niet eng

Ik vond het voor mijn burn-out een groot horrorverhaal zonder happy end: een dag niets doen. Vaak zat ik aan het eind van de dag naar een afgestreepte to-dolijst te kijken, niet wetende wat ik met de rest van mijn vrije uren aan moest. Toen ik leerde dat lummelen oké was, kreeg ik eerst ontwenningsverschijnselen: hyperventilatie en paniekaanvallen zodra ik niks om handen had. Nu plan ik iedere week meerdere dagen niets doen in. De zelfbedachte granny day is favoriet: een hele dag geen schermpjes. Dan blijven er dus enkel bezigheden over waar oma’s ook vaak blij van worden: lezen, haken, wandelen, muziek luisteren.

Zeg vaker nee

Ik ben niet goed in nee zeggen. 1. Ik voel me schuldig. 2. Ik kan de teleurgestelde gezichten bij een ‘nee’ niet goed verwerken. 3. Ik vind mezelf een verschrikkelijke klootzak als ik geen ja zeg. Door mijn burn-out kon ik niet anders dan mijn hoofd van links naar rechts bewegen bij ieder verzoek.

Nu heb ik geen probleem meer met het woord. Als ik blijf doen wat anderen graag willen en daarbij niet aan mezelf denk, lig ik aan het eind van het jaar weer in de goot. En dat gaat niet gebeuren. Nee zeggen tegen een ander betekent – heel cliché – ja zeggen tegen jezelf. Mensen zullen teleurgesteld zijn, dat is niet te vermijden. Maar tegelijkertijd zullen ze je wel als een krachtig persoon beschouwen. Opkomen voor jezelf is niet makkelijk, wel broodnodig.

Presteren maakt niet gelukkig

Ik was voor mijn burn-out alleen maar bezig met presteren. Ik wilde het beste van het beste, altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die prestratiedrang heeft me uiteindelijk de das om gedaan. Later vertelde mijn psycholoog dat ik bij presteren alleen gelukkig werd van het gevoel dat ik weer iets overwonnen had. Werd ik echt blij van de activiteit zelf? Nee, meestal niet.

Nu weet ik dat je niet gelukkig wordt van enkel presteren. Veel belangrijker is het om datgene te doen wat je écht leuk vindt. Haal je daar een succes mee binnen, dan is het mooi meegenomen.

Stop met vergelijken

Je vergelijken met anderen op social media is killing. Want die jongen heeft al een platencontract op zijn achttiende, je vriendin van de sportschool reist de wereld over als model en je grootste vijand van de kleuterschool is nu baas van een eigen bedrijf. Met haar twintig jaar. Dan voelt het al snel alsof je één grote, wandelende mislukking bent. Vergeet niet dat iedereen enkel zijn successen deelt op social media. Je weet niet hoe het er achter de schermen aan toegaat. Daarnaast heeft ieder mens zijn eigen tempo. Sommige bloeien pas op rond hun veertigste, en daar is niets mis mee. Ook jij komt er.

Welke lessen leerde jij van je burn-out?

 

4 Reactie's

Geef een reactie