Snel tot rust komen: zo doe je dat

tot rust komen

Tot rust komen. Door alle prikkels die we dagelijks ontvangen, is dit niet makkelijk. Ook ik worstelde er tijdens mijn burn-out mee, en soms nog steeds. Hoe krijg je dat hoofd vol gedachten even stil? Ik geef tips uit eigen ervaring. 

Loop een blokje om

Wandelen is heilig voor mij. Heb ik een drukke dag gehad, dan trek ik mijn wandelschoenen (lees: afgetrapte Adidas schoenen) aan en loop ik een blokje om. Zonder muziek of telefoon, want dan krijg je alsnog prikkels binnen. Doordat je in beweging bent, kom je makkelijker uit je hoofd. Focus je op je voeten die bij iedere stap de grond raken of kijk goed om je heen. Wedden dat je je na een kwartiertje wandelen al een stuk beter voelt?

Liggen, kreng

Tijdens de eerste sessie bij mijn ademtherapeut kreeg ik te horen dat ik vaker op de grond moest liggen. Gewoon liggen, voor minimaal twintig minuten. Toen vond ik dat een onmogelijke taak.  Nu, zes maanden verder, lig ik nog steeds dagelijks plat om mijn hoofd leger te krijgen. Je wordt er rustig van. Alleen luisteren naar je ademhaling en verder niets. Vind je dit lastig? Zet dan rustgevende muziek op (zoek op Spotify naar pianomuziek) en probeer je hierop te focussen.

Doe iets met je handen

We gebruiken tegenwoordig steeds vaker ons hoofd in plaats van onze handen. Bij bijna alles wat we doen moeten we goed nadenken, en dat zorgt voor een vol hoofd en een onrustig gevoel. Wil je tot rust komen, ga dan iets doen waar je niet bij na hoeft te denken en waar je je handen voor nodig hebt. Ga tekenen, bijvoorbeeld. Of haken. Kook je favoriete maaltijd of koop wat bloemen op de markt en schik ze voor in een mooie vaas. Binnen no-time voel je je kalmer.

Schrijf het op

Schrijven voor een leger hoofd werkt. Mijn ademtherapeut leerde me om alles op te schrijven wat ik dacht, om vervolgens het papier te verscheuren en het in de prullenbak te gooien. Weg met de gedachten, weg met een vol hoofd.

Wat werkt voor jou goed om tot rust te komen?

Geen reactie's

Geef een reactie