Zes tips voor meer zelfliefde

Stel, je vriendin belt je huilend op en zegt dat ze een stomme fout op het werk heeft gemaakt. Grote kans dat je iets zegt in de trant van: “Iedereen maakt fouten, je bent niet perfect en dat kunnen ze ook niet van je verwachten.” Ben jij degene die zo’n fout maakt, dan reageer je heel anders. Dan ben je dom, vergeetachtig, het niet waard en kun je nachten wakker liggen van het piekeren. Blijkbaar is het een stuk makkelijker om lief te zijn voor anderen, dan voor jezelf. Zou je af en toe wat meer zelfliefde hebben, dan loop je een stuk gelukkiger door het leven. Dus, tijd voor tips. Ik speurde het internet af en vond een paar praktische suggesties.

  1. Zeg tegen jezelf wat je ook tegen een vriendin zou zeggen

Ben je weer in zo’n situatie beland waarin je het liefst zou schreeuwen tegen jezelf? Bedenk dan eens hoe je zou reageren als je vriendin in die situatie zat. Zeg datgene wat je tegen haar zou zeggen, nu eens tegen jezelf. Voelt een stuk fijner dan dat hysterische geschreeuw, toch?

  1. Bedenk per dag wat je goed hebt gedaan

Noem, voordat je gaat slapen, drie dingen op die je goed hebt gedaan die dag, en wees daar ook trots op. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt om dingen te bedenken en dat je meer dingen goed dan fout doet.

  1. Analyseer die kritische stem

Nog beter, schrijf je kritische gedachten op. Hoeveel heb je die op een dag? Is er een gedachte die vaker terugkomt? Bedenk dan: zijn ze wel realistisch? Vaak is het antwoord: nee.

  1. Leef meer in het nu

Door meer in het nu te leven, ben je minder bezig met wat voor of achter je ligt. En dat betekent ook je fouten accepteren en weer doorgaan. We zullen ons hele leven fouten maken. Er bang voor zijn helpt niet, er nachtenlang over piekeren al helemaal niet.

  1. Het hoeft niet altijd perfect

Niemand is perfect, ook jij niet. Het cliché der clichés. Maar het helpt wel om dit in je achterhoofd te houden. Probeer eens wat minder tijd te besteden aan die ene werkopdracht. Of geef jezelf eens een middag vrij als je niet lekker in je vel zit. Liever voor jezelf zijn is ook door hebben dat niet alles altijd perfect hoeft te zijn, en dat goed ook gewoon goed is.

  1. Overtreed je eigen regels.

Schrijf een aantal regels op die je jezelf oplegt. Voorbeeld: Ik moet minimaal drie keer in de week sporten. Of: Ik mag pas iets leuks doen als ik mijn to do-lijstje heb afgewerkt. Lap vervolgens die regels voor een week aan de laars. Is de wereld hierdoor vergaan? Nee. Word je er een stuk blijer van? Yes!

Geen reactie's

Geef een reactie