Leesmateriaal: Catfulness – Paolo Valentino

Catfulness

Hier gaat het over

‘Hoe een kat ons kan leren gelukkig en mindful te leven,’ staat er op de voorkant van het kleine boekje. Valentino laat in Catfulness zien dat de kat weet hoe je gelukkig moet zijn. Zij eten als ze honger hebben, drinken als ze dorst hebben en slapen als ze moe zijn. Waar wij de neiging hebben om veel met het verleden of de toekomst bezig te zijn, leeft de kat enkel in het heden. Kijken we wat meer naar deze elegante beesten, dan leren we hoe we meer mindful in het leven kunnen staan.

Dit verwacht ik

Een grappig boekje dat vlot leest (met illustraties van Marianna Coppo) en waar je hier en daar wat van op kunt steken. Omdat ik sinds kort zelf een kat in huis heb en merk hoe zen deze beesten zijn, ben ik extra benieuwd naar de lessen die we van ze kunnen leren.

Dit vind ik ervan

Eigenlijk is dit boekje een mindfulnessprogramma, met katten als leermeesters. Catfulness is opgedeeld in zes weken. Voor iedere dag van de week is er een les. Omdat het korte stukjes zijn, vond ik het fijner om het boekje in één keer te lezen. Dan nu: de lessen. Stuk voor stuk nuttig. Sommige een open deur (probeer meer te ontspannen en denk vaker aan niets), sommige echte eye-openers en verfrissend. Zo vond ik onderstaande les verrassend:

Zoek niet altijd elders

Denk niet dat verwondering
en ontdekking altijd ergens anders zijn, ver weg.
Zelf droom ik er uitsluitend van mijn hele leven door te brengen op plaatsen die ik al ken:
mijn luie stoel, de vensterbank
en het kleed waarop ik mijn nagels scherp.
De ware ontdekkingsreis – zei een schrijver ooit –
is geen speurtocht naar nieuwe landschappen,
maar het waarnemen met nieuwe ogen. 

Aan het eind van iedere week vind je een praktische oefening om de geleerde lessen toe te passen. Hoe je kunt ontsnappen uit de dagelijkse sleur, bijvoorbeeld. Of hoe je de wereld opnieuw kunt ontdekken. Een leuke aanvulling waar je echt wat aan hebt.

Dat het boek geschreven is vanuit het perspectief van een kat, vind ik wennen. Het voelt een beetje gek. Ik snap de intentie (we kunnen leren van katten en dus zijn zij de leraren) maar het voelt niet altijd prettig. Alsof je een kinderboek leest. Ondanks dit kleine minpunt, een fijn boekje.

Leesmateriaal?

Ja en nee. Hoewel je er zeker wat van kunt opsteken, is het geen geschikt boek als je dieper op de stof in wilt gaan. Wél is het een mooi en toegankelijk cadeau om te geven aan iemand die wat meer mindful in het leven wil staan, of gek is op katten, natuurlijk.

Benieuwd? Het boek is te koop op Bol.com.

Van uitgeverij Boekerij mag ik één exemplaar weggeven. Winnen? Laat dan in een reactie hieronder weten wat jij denkt te leren van een kat. De winnaar wordt bekend gemaakt op 7 mei 2018.

2 Reactie's
 • Femke Klaassens
  Geplaatst op 09:25h, 05 maart Beantwoorden

  Wat ik denk te leren van een kat? Me niks aantrekken van wat andere mensen vinden in plaats van me daar de halve dag druk om te maken!

  Katten hebben gewoon schijt aan alles en iedereen. Wordt alleen geaaid wanneer hij/zij dat zelf wil. Zonder zich er daarbij druk te maken of zijn baas daardoor gekwetst wordt. (Natuurlijk houd ik daar wel rekening mee, maar een beetje meer egoïsme mag best op z’n tijd (ik zou er een boek over kunnen schrijven :P))

 • Liesbeth Rijnberg
  Geplaatst op 11:24h, 05 maart Beantwoorden

  Ik heb 2 voorbeelden thuis rondlopen, maar heb nog nooit op deze manier naar ze gekeken. Misschien moet ik dat toch wat meer gaan doen. Erbij gaan liggen als ze weer eens op een zacht dekentje in de zon liggen ofzo, in plaats van bedenken wat ik nog ‘moet’ doen en pas zou kunnen gaan zitten als de zon weer weg is.

Geef een reactie