Leesmateriaal: The Happiness Project

Hier gaat het over

Gretchen Rubin zit in een New Yorkse bus wanneer ze beseft dat ze zich niet genoeg focust op de dingen die haar gelukkig maken. Ze besluit een jaar lang te wijden aan haar Happines Project: hoe kun je gelukkiger zijn? Twaalf maanden lang focust ze zich iedere maand op een bepaald onderwerp: energie, haar huwelijk, werk, mindfulness, vrije tijd, vriendschap en geld, bijvoorbeeld. Ze start het jaar met een aantal voornemens en kijkt aan het einde hiervan of haar zoektocht naar meer happiness iets heeft opgeleverd.

Dit verwacht ik

Niet 31 december, maar de zomervakantie is voor mij het einde van een jaar. Dan evalueer ik op wat achter me ligt en waar ik naartoe wil in het ‘nieuw jaar’, na de vakantie dus. Ik las dit boek dan ook terwijl ik op reis was, in de hoop iets op te steken van Gretchen’s befaamde zoektocht naar geluk, zodat ik het ook op mijn eigen leven kon toepassen.

Dit vind ik ervan

Die zoektocht van Gretchen is interessant. Het leest makkelijk weg, en dat is niet te zeggen over alle boeken met over dit onderwerp. De auteur maakt het persoonlijk door haar eigen verhaal op te schrijven, en hierdoor leest het niet alsof een baarddragende professor je even de les zit te lezen over hoe je gelukkig moet zijn. Er zitten veel praktische tips in het boek. Hoe je makkelijker vrienden kunt maken op oudere leeftijd, bijvoorbeeld. Ook veel over meer energie krijgen, en dat dit de basis is voor een gelukkiger leven. En misschien nog wel het belangrijkste voor velen van ons: Geniet wat meer van falen. Want dat gaat hoe dan ook eens in je leven gebeuren, en dan kun je er maar beter gewoon van genieten.

Zoals ik al zei, ze is geen professor die je wel even vertelt hoe het moet. Ze stelt zich in dit boek kwetsbaar op. Ze laat zien dat ze zelf nooit perfect zal zijn, en dat haar Happiness Project ook verre van perfect zal zijn. Soms zeurt ze te veel, ze merkt dat ze wel heel veel roddelt en ze vertelt dat het lang niet altijd makkelijk is om positief te zijn. Kijk, daar houd ik van. Niet alle onderwerpen waarover Gretchen schrijft zijn interessant voor iedereen. Mijn advies: skip deze hoofdstukken gewoon. En hoera, hoera, er is ook een hoofdstuk waarin uitgelegd wordt hoe je zelf een Happiness Project start.  In ’t kort:

 • Leest lekker makkelijk
 • Goede, praktische tips
 • Ze is zo lekker gewoon
 • Niet alle onderwerpen zijn even interessant
 • Tips voor het starten van je eigen Happines Project

 

Leesmateriaal?

Ja. Het is interessant om te zien hoe je gelukkiger kunt zijn door je aan een paar voornemens per maand te houden. En dat je, na het lezen van dit boek, zelf ook zo’n project kunt starten. Geen zweverig gedoe, geen wijzende vingers en praktische tips maken het boek nog beter.

Extra interessant voor

Mensen die meer over geluk willen lezen of een manier willen vinden om met kleine veranderingen gelukkiger te zijn.

 

4 Reactie's
 • Linda
  Geplaatst op 20:30h, 10 januari Beantwoorden

  Yes, dit is zo’n ontzettend goed boek! Inderdaad echt een aanrader.

 • Gaby
  Geplaatst op 21:11h, 10 januari Beantwoorden

  Mooi geschreven, ik ga hem
  Lezen! Thanks!

 • Claudia
  Geplaatst op 06:57h, 12 januari Beantwoorden

  Ze heeft ook een leuke podcast, samen met haar zus: ‘Happier’.

  • Bente van de Wouw
   Geplaatst op 08:30h, 15 januari Beantwoorden

   Hoi Claudia, leuk! Dank je wel voor de tip, ik ga luisteren.

Geef een reactie